Općenito

VELIKA TURSKA TURA – 9 dana autobusom

27.04. – 05.05.2019.

20.06. – 28.06.2019.

03.08. – 11.08.2019.

05.10. – 13.10.2019.

 

 1. dan     ZAGREB – SOFIJA

Polazak iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00. Slijedi vožnja uz usputna zaustavljanja radi odmora kroz Srbiju do Bugarske. Po dolasku u Sofiju kraći razgled uz šetnju smještaj u hotel. Noćenje.

 1. dan     SOFIJA – CANAKKALE

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja autobusom do Canakkalea. Čim stignemo u Tursku, prelazimo brodom do grada i luke u Turskoj, na južnoj, azijskoj strani Dardanela. Kao što provincija Istanbul leži na dva kontinenta, tako i Canakkale leži na dva kontinenta; Europi i Aziji. Canakkale je najbliži veći grad u okolini stare Troje, grad koji je izrastao iz osmanske utvrde koja se zvala Kale-i Sultaniye (Sultanova utvrda). S vremenom je to naselje postalo poznato po lončarstvu (turski: Çanak) pa mu je i ime promjenjeno u Canakkale, što bi značilo Lončarska utvrda. Grad je izgrađen na najužem (1,3km) dijelu Dardanela, a danas je to administrativno i trgovačko središte istoimene pokrajine. Jedna od glavnih znamenitosti u gradu, srednjevjekovna utvrda Kilid Bahr, nalazi se na poluotoku Gallipoli i mjesto je gdje se vodila poznata bitka Ujedinjenih Saveznika i Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu 1915. godine, s ciljem da Saveznici dođu do Konstantinopola, današnjeg Istanbula, a nekad glavnog grada Otomanskog carstva. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

 1. dan     CANAKKALE – TROJA (fakultativni izlet) – KUSADASI

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo putovanje dalje prema Kusadasiju. Na brdu Hisarlik pronalazimo Troju – sjajni Prijamov grad. Troja je legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom sastavljenoj u 9. ili 8. stoljeću prije Krista. Kako prolazimo ruševinama Troje teško je ne čuti bojne trube Ahajaca i proročice Kasandre: „Ne vjeruj Danajcima kad darove donose.“. Ulaznica u lokalitet i razgled s lokalnim vodičem uz doplatu. Dolazak u Kusadasi u poslijepodnevnim satima. Kusadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora. Nekad malo ribarsko naselje, Kusadasi je danas mjesto gdje za vrijeme ljetne sezone boravi i do milijun turista. Glavni ukras ovog lijepog i čistog grada su prelijepe pješčane plaže: Long Beach (20km), Ladies Beach(2km), Kustur Beach (4,5km), Pamucak Beach (4,5km. Prava atrakcija su, izuzev nacionalnih restorana, životopisne i dobro opskrbljene prodavaonice, a posebno Velika tržnica (Grand Bazar), gdje se nude raznovrsni artikli za svačiji ukus i džep. Cjenkanje je nezaobilazno. U arhitekturi mjesta dominira europski i mediteranski stil, tako da će vas na klasičan orijent podsjetiti samo egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 1. dan     KUSADASI – PAMUKKALE (fakultativni izlet)

Doručak. Fakultativni izlet u Pamukkale, uz minimum od 25 prijavljenih. Pamukkale, “Pamučna palača”, je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Na njegovim toplicama izgrađen je antički grad Hierapolis u 2. stojeću pr. Kr. kao liječilište. U Hierapolisu se nalaze ostaci termi, hramova i drugih starogrčkih i  starorimskih spomenika te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine Pamukkale, zajedno s toplicama, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu gotovo cijele godine. Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C. Od njih se voda prelijeva u terasama niz padine duge od 320-60 metara. Ručak te slobodno vrijeme. Povratak u Kusadasi. Večera. Noćenje.

 1. dan KUSADASI – EFEZ ( fakultativni izlet) – ISTANBUL

Doručak i odjava iz hotela. Predlažemo fakultativni izlet u Efez, na putu prema Istanbulu, uz minimum od 25 prijavljenih. Efez je poznat kao antički grad na zapadnoj obali Male Azije, koji je osnovan u 13. st. pr. Kr., a koji je do kraja prvog stoljeća postao glavna egejska luka s populacijom koja je tada iznosila više od 300.000 stanovnika. Nakon Jonjana, od 546. g. pr. Kr, njime vlada čuveno Perzijsko carstvo. Od 133. g. pr. Kr. pripada Rimskom carstvu i postaje glavni grad te trgovačko i prometno središte rimske pokrajine Male Azije. Danas se radi o pravom arheološkom nalazištu za koje će vam trebati skoro cijeli dan dan da ga obiđete. Naime, na vrhu Mramorne avenije gdje su ceste popločene mramorom, nalazi se restaurirana dvokatna knjižnica Celzusa, koja je izgrađena 117. g. Knjižnica se odlikuje prekrasnom fasadom sačinjenom od stupova te bogato izrezbarenom unutrašnjosti. Jedna od najpoznatijih građevina je Artemidin hram koji je bio građen na močvarnom zemljištu. Zbog toga su graditelji na tom području dodavali drveni ugljen kako bi poboljšali nosivost. Sama gradnja je trajala oko 120 godina, a konstrukcija se sastojala od 127 bogato ukrašenih mramornih stupova koji su nosili teške poprečne grede. Danas je ostao samo stup, no unatoč tome prema brojnim istraživanjima moglo se puno toga naučiti. Slobodno vrijeme. Polazak za Istanbul. Po dolasku odlazak u hotel. Nakon smještaja u hotel i kraćeg odmora vodimo vas u ugodnu šetnju i prvo upoznavanje sa starim dijelom Istanbula. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan ISTANBUL

Doručak. Autobusom odlazimo na panoramski dio Azijskog dijela Istanbula, do vidikovca Čamlidža, mjesto na kojem se možete diviti veličanstvenoj panorami i pogledu na Bospor i grad. Jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući s putovanja. Slijedi povratak u stari dio grada te razgled slijedećih znamenitosti uz lokalnog vodiča: Aja Sofije, remek-djela bizantske arhitekture; hipodroma koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopolisa; džamije Sultana Ahmeta (Plave džamije i jedne od tri najveće džamije u Turskoj) iz 17. st. te Topkapi palače koja je tijekom 400 godina služila kao sjedište sultana. Ulaznice u objekte uz doplatu. Nakon razgleda starog grada vodimo vas do Kapali čaršije, jednog od najvećih natkrivenih bazara na svijetu gdje možete uživati u šetnji kroz labirint otprilike 4000 dućana te eventualnoj kupovini. Slobodno vrijeme za osobne programe. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan ISTANBUL

Doručak. Uz doplatu krećemo na krstarenje brodom po Bosporu, rajskom mjestu. Bospor povezuje Crno more i Mramorno more i Dardanele, ali i odvaja Europu od Azije. Sa svojim obalama koje se uzdižu do visine do 200 metara, omeđen s bezobrazno raskošnom Dolmabahce palačom, ruševinama, utvrdama, selima, vrtovima i ribarskim selima, ovo je jedna od najljepših prostornih prizora u Turskoj. Nakon krstarenja slijedi obilazak egipatske tržnice okupane mirisima začina i čajeva gdje ćete doživjeti jedinstveni duh starog Istanbula. Poslijepodne uživajte u okusima i mirisima Istanbula, fenomenalnoj hrani te čarima cjenkanja. Predlažemo posjet ekstravagantnoj palači Dolmabahce koja je sagrađena u rokoko stilu po nalogu sultana Abdula Mejida koji je želio imati svoju varijantu dvorca Versailles. Za ljubitelje moderne umjetnosti preporučamo muzej Istanbul Modern, prvi muzej suvremene umjetnosti u Turskoj koji na dva kata izložbenog prostora sadrži zbirke najpoznatijih turskih i svjetskih slikara. U večernjim satima odlazak na tradicionalnu folklornu večeru (uz doplatu). Povratak u hotel. Noćenje.

 1. dan ISTANBUL – PLOVDIV

Doručak i odjava iz hotela. Ujutro krećemo u šarmantnu prijestolnicu kulture Bugarske: Plovdiv. Po dolasku šetnja jednim od najstarije naseljenim gradom Europe: od tragova antičkog Phiipopolisa, tračanske Pulpudeve, Srednjovijekovnog Paldina i Osmanskog Filibeta te današnjeg grada festivala u kojem bendovi kao Metallica, Apocalliptica i 2Cellos nastupaju u Antičkom kazalištu kao što su to činili umjetnici prije skoro 2000 g. Šećer na kraju je pitoreskna četvrt Stari Plovdiv, pod zaštitom UNESCO-a, u kojoj svaka kuća pokušava nadmašiti susjednu po kićenosti i boji, baš kao što su se i njihovi vlasnici, bogati trgovci iz cijele Europe, nadmetali u poslu. Uske kaldrmene uličice optoćene raskošnim šarenim kućama te starim crkvama će nas odvesti i do našeg ručka. Smještaj u hotel. Noćenje.

 1. dan PLOVDIV – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela te slijedi vožnja prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb se očekuje do ponoći.

 

Cijena aranžmana po osobi:  FM  3.590  kn / RC 3.790 kn

Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta

Minimalan broj putnika: 40  /  Maksimalan broj putnika: 58

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu,
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* u Sofiji u dvokrevetnim sobama,
 • 1 polupansion (večera, doručak) u hotelu 3*/4* u Canakkaleu u dvokrevetnim sobama,
 • 2 polupansiona (večera, doručak) u hotelu 3*/4* u Kusadasiju u dvokrevetnim sobama,
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Istanbulu u dvokrevetnim sobama,
 • 1 noćenje u Plovdivu u hotelu 3*/4* u dvokrevetnim sobama
 • lokalnog vodiča u Istanbulu,
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku,
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

 • viza za Tursku (radi se on line, potrebna putovnica) 170 kn po osobi, plaćanje prilikom prijave
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz, ulaznice za kulturno povijesne spomenikei sl.),
 • izlet u Troju s uključenom ulaznicom i lokalnim vodičem: 15,00 eur po osobi, (min 25 osoba)
 • izlet u Pamukkale s uključenom ulaznicom i lokalnim vodičem te ručak: 50,00 eur po osobi, (min 25 osoba)
 • izlet u Efez s uključenom ulaznicom i lokalni vodič: 35,00 eur po osobi (min 25 osoba)
 • ulaznica u kuću Svete Marije u Efesu: 6,00 eur po osobi,
 • ulaznice u Aja Sofiju, Topkapi i Plavu džamiju: 45,00 eur po osobi
 • krstarenje Bosporom: 25,00 eur po osobi,
 • večera uz folklorni program: 40,00 eur po osobi,
 • ulaznica za Dolmabahce palaču uz stručno vodstvo i slušalice: 30 eur po osobi (min. 15 osoba)
 • doplata za jednokrevetnu sobu 990 kn, obavezna doplata ako osoba spava sama
 • napojnica za vozača i vodiča 2,00 – 5,00 eur po osobi (nije obavezno, po želji),
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

 

Popusti i doplate:

jedno dijete 7-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 20% popusta,

u slučaju da se na putovanje prijavi 30 osoba, agencija Idea putovanja će povećati cijenu za 400 kn po osobi zbog većeg troška po putniku. Najkasnije 10 dana prije puta ćemo vas i o tome obavijestiti.

doplata za polazak Čakovec i Varaždin 60,00 kn po osobi.

Trokrevetne sobe raspložive po redovnoj cijeni

 

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

za posebno sjedalo u autobusu:

1 red – sj. 3,4 100 kn

2 red – sj. 5,6,7,8       100 kn

za dodatno prazno sjedalo u autobusu 990 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

VAŽNE INFORMACIJE

raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,

završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),

fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,

organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,

agencija Idea putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja,

agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa,

program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu,

predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane RH viza za Bugarsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna osobna iskaznica ili važeća putovnica, no viza za Tursku je potrebna.

 

Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je obvezatna e-viza i važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice http://www.evisa.gov.tr ili u poslovnici Idea putovanja.

 

Ukoliko se odlučite za izradu vize u poslovnici Idea putovanja, dostavit ćemo vam potreban formular kojeg ste dužni dostaviti dostaviti organizatoru kako bi posredovao u izradi vize, dok će vam viza biti uručena na dan putovanja od strane pratitelja putovanja.

 

Od 05.01.2016. sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

 

Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani ili veleposlanstvu zemlje u koju putuju.

 

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Bugarskoj je u Sofiji, a u Turskoj u Istanbulu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj (Sofija) se nalazi na adresi Oborište 15, II.kat, 1504 Sofia, Republika Bugarska. Kontakt podaci: tel. 00359 2 943 3225, 00359 2 8611 212, fax. 00359 2 946 1355, e-mail. croemb.sofia@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena veleposlanica: Ljerka Alajbeg.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Republici Turskoj (Istanbul) se nalazi na adresi Asmali Mescit Mah., Oteller Sok. No:1/2, 34420 Tepebasi/Beyoglu, Istanbul, Turska. Kontakt podaci: tel. 0090 212 293 5467, 0090 212 293 5468, fax. 0090 212 293 5476, e-mail. gkrh.istanbul@mvep.hr. Generalni konzul: Ivan Mirković.

Žao nam je ali još nema recenzija za ovo putovanje.