Milano

Glavni grad regije Lombardije i milanske Provincije

Milanska provincija smještena je u centralno-zapadnom području nizine rijeke Po, između rijeka Ticino i Adda te između rijeke Po i prvih uzvisina Alpa

Jedan je od najvećih europskih transportnih i industrijskih centara te jedan od najznačajnijih poslovnih i financijskih središta Europske Unije

Milano je cijenjen kao svjetsko središte mode i dizajna, s velikim globalnim utjecajem u trgovini, industriji, glazbi, sportu, književnosti i umjetnosti.

Posebno je poznat po svojim modnim kućama i trgovinama, kao u čuvenoj ulici Montenapoleone i Galeriji Viktora Emanuela koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom u svijetu

 

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Duomo di Milano (Milanska katedrala) – najpoznatija i najlijepša milanska znamenitost, ujedno i jedna od najvećih crkava na svijetu. Gradnja je trajala stoljećima pa milanski Duomo nosi obilježja više arhitektonskih stilova. Ono po čemu je Katedrala danas najpoznatija jest predivno pročelje s brojnim dekorativnim elementima koje je dovršeno tek u 19. stoljeću. Uz raskošno pročelje, posjetiteljima je obično najzanimljiviji dio Katedrale krov, na kojega se može popeti. Osim što se na taj način mogu vidjeti brojne detaljno isklesane skulpture, s njega se pruža čaroban pogled na Milano.
  • Teatro alla Scala ili samo La Scala – svjetski poznata operna kuća u Milanu.  Sagrađena je kao nasljednik Teatro Regio Ducalea, kazališta koje je uništeno u požaru početkom 1776. godine. Kako bi se napravilo novo kazalište, srušena je crkva Santa Maria alla Scala po kojoj je La Scala kasnije i dobila ime. Godinama je bila glavna pozornica slavih opernih umjetnika poput Marie Callas i Luciana Pavarottia, a u njoj su velik utjecaj ostavili brojni velikani poput Bellinija i Verdija. La Scala izvana i nije pretjerano zanimljiva, ali sve nadoknađuje raskošnom unutrašnjošću i izvrsnom akustikom.
  • Galleria Vittorio Emanuele II – još je jedno od najposjećenijih mjesta u Milanu. Nalazi se odmah pored veličanstvene katedrale Duomo. To je zapravo prolaz koji povezuje dva gradska trga, trg Duomo i trg Skala, a u velikom staklenom prolazu, ukrašenom željezom boje zlata, smještene su prodavaonice najprestižnijih svjetskih modnih brendova.
  • Castello Sforzesco (dvorac Sforza) - impresivan dvorac stare obitelji Sforzesco, koja je upravljala gradom tijekom 14. stoljeća. Nekada službena rezidencija milanskih vojvoda, danas je muzej i galerija. Ova građevina u Milanu jedna je od najvećih tvrđava u Europi, sa čak 12 bastiona i velikim predivno uređenim parkom. Kroz dvorac i park možete prošetati, a za posjet muzeju potrebne su ulaznice.
  • Brera (Pallazio di Brera) – palača iz 17. st., sagrađena kao isusovački samostan, a danas je palača s jednom od najpoznatijih zbirki slika u Italiji (Pinacoteca di Brera). Uz galeriju, u palači su smještni umjetnička akademija, bogata biblioteka te astronomski opservatorij. Krajem 18. stoljeća osnivač Akademije i njezin prvi dekan, Giuseppe Parini počeo je skupljati antičke odljeve kako bi u učenika usadio osjećaj za neoklasicizam. Od 1805. god., u pinkoteci su se organizirale godišnje izložbe s novčanim nagradama, u duhu Pariškog salona, te su tako pinakoteka Brera i grad Milano postali kulturnim središtima slikarstva cijelog 19. stoljeća.
  • Crkva Santa Maria della Grazia (Sveta Marija Milostiva) – nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Građena je kao obiteljska kapela i mauzolej milanskog vojvode Francesca I Sforze koji je bio osnivač milanske dinastije Sforza. Danas je najpoznatija po remek-djelu Leonarda Da Vincija „Posljednja Večera“, mural koji se nalazi u unutrašnjosti crkve i svakako je nezaobilazna stvar koju treba vidjeti dok ste u Milanu.
  • Quadrilatero d'oro („Zlatni pravokutnik“) – opasan je četirima glavnim modnim ulicama - Via Montenapoleone, Via Alessandro Manzoni, Via della Spiga i Corso Venezia, u kojima se nalaze brojni butici s odjećom pristiglom ravno s modnih pista. Neki od njih su Armani, Versace, Chanel, Dolce & Gabbana, Prada, Louis Vuitton itd.  Via Montenapoleone glasi kao jedna od najskupljih ulica na svijetu - zajedno s njujorškom Petom avenijom i pariškim Champs-Elysées.
  • Bazilika svetog Ambrozija – jedna od najstarijih crkava u Milanu. Sagrađena po nalogu Svetog Ambrozija oko 380. godine na području gdje su bili pokopani brojni mučenici iz rimskih progona.
  • Nacionalni muzej znanosti i tehnologije "Leonardo Da Vinci" - najveći je muzej znanosti i tehnologije u Italiji. Posvećen je talijanskom slikaru i znanstveniku Leonardu Da Vinciju. Nalazi se u drevnoj zgradi samostana San Vittore al Corpo, a otvoren je 1953. godine. Muzej se smatra jednim od najedukativnijih mjesta na svijetu, u njemu se nalaze brojni izumi velikih znanstvenika. Podijeljen je u 7 glavnih odjeljaka: materijali, prijevoz, energija, komunikacija, nove granice, znanost za mlade ljude te Leonardo Da Vinci - umjetnost i znanost.
  • Galleria d'Arte Moderna - jedna je od naljepših umjetničkih galerija Milana. Nalazi se u Villi Real, raskošnoj palači gdje je Napoleon nekada odsjedao. U galeriji je smještena zbirka svjetske klase modernih slika 19. stoljeća. Puna je djela brojnih poznatih talijanskih umjetnika kao što su Modigliani, Boccioni, Pellizza da Volpedo, Segantini i Previati, ali i brojnih drugih umjetnika kao što su Piccaso, Van Gogh i Manet.

 

Termin letova: 27.06.2017.-03.09.2017.Zračna luka: Milan Malpensa (MXP)