Rim

Glavni grad Italije, poznat i po nazivu Vječni grad.

Smješten je u donjem toku rijeke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana.

U sklopu gradskog područja Rima nalazi se i Vatikan, crkvena država i sjedište rimokatoličke crkve i Pape.

Prema legendi, Rim su osnovali braća Romul i Rem 753. godine prKr.

Kroz svoju burnu povijest, Rim je služio kao glavni grad Rimskog Kraljevstva, Rimske Republike i naravno Rimskog Carstva. Tijekom tog perioda, grad izgrađen na sedam brežuljaka Rima nadgledao je imperiju kako se dominantno širi preko velikog dijela Europe.

Stoljeća burne povijesti i stalno promjenjivih kulturnih i umjetničkih trendova su ostavili neizbrisiv trag u talijanskoj prijestonici.

Cijeli grad je jedan veliki povijesni centar, i mnogi ga nazivaju „muzej na otvorenom“!

TOP 10 ATRAKCIJA

  • KOLOSEUM - izvorno je nazvan 'Amfiteatar Flavijevaca' zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. Godine. Naziv je dobio prema skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred zdanja. Mjesto gdje su se održavale gladijatorske borbe do smrti, nekada optočeno u bijeli mramor i danas pokazuje veličinu i važnost rimske povijesti. Kolika je važnost najpoznatije rimske znamenitosti, najbolje govori citat Venerablea Bede: "Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!"
  • FONTANA DI TREVI - Fontana arhitekta Nicole Salvija izgrađena 1762. najveća je barokna fontana u Rimu i jedna od najpoznatijih fontana na svijetu. Uz Fontanu di Trevi veže se vjerovanje da će se svatko tko ubaci kovanicu u nju sigurno vratiti u Rim. Svakog dana u fontanu se ubaci oko 3000 eura u kovanicama. Novcem se financira socijalna trgovina za siromašnije građane.
  • CASTELO SAN ANGELO -  Anđeoska tvrđava je mauzolej cara Hadrijana, sagrađen po njegovoj naredbi. Sadašnje ime tvrđava je dobila 590. godine, kada se Grguru Velikom koji je predvodio procesiju za zaustavljanje kuge ukazao anđeo koji uvlači mač u korice. Pretpostavljalo se da taj prizor označava kraj pošasti. Na vrhu tvrđave se nalazi spomenik anđela. U 20. stoljeću tvrđava je pretvorena u muzej u kome se čuvaju željezne blagajne, freske i različita građa koja se odnosi na izgradnju tvrđave.
  • SIKSTINSKA KAPELA - jedna od najpoznatijih i najljepših kapela na svijetu. Sagrađena je u periodu 1475. – 1483. godine po nalogu Siksta IV. koji je zahtijevao da zdanje bude, zatvoreno i gotovo nepristupačno izvana, zapravo utvrđeno. najznačajnije djelo u Sikstinskoj kapeli i nenadmašno remek-djela u umjetnosti je Michelangelove freska 'Posljednji sud' na zidu iza oltara. Osim Michelangela zidove su oslikali i umjetnici poput Perugina, Botticellija, Rossellija, Signorellija, Ghirlandaija.
  • BAZILIKA SV. PETRA – izgrađena u renesansnom stilu na mjestu prethodne bazilike, najveća je crkva na svijetu (pokriva 2,3 hektara površine). Bazilika nije papino glavno sjedište, nego je ta čast pripala Baziliki svetog Ivana Lateranskog. Zahvaljujući njenoj veličini i lokaciji predstavlja glavnu papinsku crkvu i u njoj se održava većina ceremonija. Za današnji izgled bazilike zaslužan je ponajviše Michelangelo, čiji se najvažniji doprinos građevini ogleda u 138 metara visokoj, kupoli. Bazilika je i dom  Michelangelove skulpture koja oduzima dah – Pieta, ali i posljednje počivalište apostola Petra. Ispred Bazilike se pruža istoimeni trg koji je u cjelosti projektovao Gian Lorenzo Bernini od 1656. do 1667. pod nadzorom pape Aleksandra VII.
  • PIAZZA NAVONA – mjesto koje morate posjetiti, mali umjetnički trg s mnoštvom restorana i kafića koji je uvijek pun ljudi. Ovdje možete vidjeti razne umjetnike, slikare i gatare kao i tri prekrasne fontane. Trgom dominira Fontana četiri rijeke (Fontana dei Fiumi). U sredini se nalazi veliki obelisk oko kojega su četiri velike skulpture koje simboliziraju četiri velike rijeke i četiri kontinenta - Dunav (Europa), Nil (Afrika), Ganges (Azija) i La Platu (Amerika). Na trgu se nalaze još - Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) i Maurova fontana (Fontana del Moro). Osim fontana, na Piazza Navoni nalaze se još dvije znamenite građevine - Palača Pamphilj, u kojoj se danas nalazi Brazilsko veleposlanstvo i crkva Sant'Agnese in Agone, prekrasno barokno zdanje sa sredine 17. stoljeća.
  • PIAZZA DI SPAGNA – ime je dobilo prema španjolskom veleposlanstvu pri Svetoj stolici (Vatikanu), koje se tamo nalazi, a područje oko veleposlanstva u 17. stoljeću čak se smatralo španjolskim teritorijem. Na drugom kraju trga francusko je veleposlanstvo, Francuzi su izgradili stube, s kojima se trg često poistovjećuje, danas nazvane španjolske stube, ali i prekrasnu crkvicu Trinita dei Monti na vrhu brdašca. Ispred crkve je obelisk u slavu bezgrešnom začeću. U blizini stuba nalazi se kuća Johna Keatsa, slavnog engleskog književnika 18. stoljeća, koja je danas pretvorena u muzej. Na dnu stuba nalazi se još i zanimljiva Fontana della Barcaccia, napravljena u znak sjećanja na poplavu Tibera krajem 16. Stoljeća. Piazza di Spagna jedno je od najpopularnijih rimskih okupljališta i jedan od najljepših rimskih trgova.
  • PIAZZA VENEZIA – Trgom dominira memorijal Il Vittoriano, poznat i pod nazivom Oltar domovine,  posvećen je prvom talijanskom kralju - Vittoriju Emanueleu II. Na sredini Memorijala nalazi se velik spomenik prvom talijanskom kralju, ispod kojeg se nalazi Grobnica nepoznatog junaka, spomenik kojim se 1921. odala počast Talijanima poginulima u Prvom svjetskom ratu. Il Vittoriano se nalazi između dvije poznate palače - Palazzo Venezia i Palazzo Generali. Palazzo Venezia dao je graditi venecijanski kardinal Pietro Barbo, sredinom 15. Stoljeća. U 20. stoljeću postala je poznata po tome što ju je diktator Benito Mussolini koristio kao svoju rezidenciju i s čijeg je balkona držao govore okupljenim masama.
  • PANTEON - omiljena atrakcija među Italijanima. Sagrađen je 125. godine prije nove ere. Skoro dvije tisuće godina ova građevina je stajala na svom mjestu i odoljela mnogobrojnim utjecajima, dok su se izvan nje vodili ratovi. Riječ “Pantheon” na grčkom znači 'hram svih bogova', ova građevina je podignuta kao hram za dvanaest najvažnijih rimskih bogova. Hram je bio bogato uređen, s dijelovima od mramora i bronce, zanimljivo je da je većina bronce istaljena i korištena za topovske kugle u Papinskom dvorcu Castel San' Angelu.
  • VILLA BORGHESE - središte Rima okruženo je velikim zelenim površinama i raskošnim antičkim vilama, koje su ostaci vila koje su okruživale papinski grad. Vrt Ville Borghese je i glavni gradski park, popularan kako za šetnju i džogiranje, tako i za one koji samo traže opuštanje. Villa je okružena velikim pejzažnim vrtom, koji je izgrađen u naturalističkom engleskom stilu iz 19. stoljeća. Taj vrt sadrži brojne zgrade, muzeje (Galerija Borghese) i atrakcije.

Termin letova: 03.06.2017.-23.09.2017.Zračna luka: Rome Fiumcino