Pariz

 

 • glavni i najveći grad u Francuskoj, smješten na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u središtu pokrajine Île-de-France, poznate kao "Pariška regija"
 • Većina suvremenog Pariza posljedica je velikih gradskih preinaka sredinom devetnaestog stoljeća.
 • Stoljećima, grad je bio labirint uskih ulica i poludrvenih kuća, ali počevši od 1852. urbanizacijski program Barona Haussmanna uključivao je rušenje cijelih četvrti radi stvaranja prostora za široke avenije obrubljene neoklasičnim kamenim zgradama buržoaskog ranga.
 • Kodeks izgradnje nije se od tada mnogo promijenio, te se planovi drugog carstva uglavnom primjenjuju i danas.
 • Grad mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje već desetljećima očarava posjetitelje. Pariz je, sa svojim brojnim znamenitostima, jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta. Parišku regiju godišnje posjeti 45 milijuna turista, od čega je 60% stranih.

TOP 10 ATRAKCIJA

 • Eiffelov toranj – najpoznatiji simbol Pariza. Konstruirao ga je inžinjer Gustav Eiffel a podignut je za svjetsku izložbu 1889. godine. Njegova otmjena simetrija ubrzo ga je pretvorila u glavnu atrakciju. Visok je 312 metara, iako naizgled izgleda krhko, težak je 10 000 tona. Za lijepa vremene, s vidikovca na tornju se pruža veličanstven pogled i do 80 km. Na drugoj razini tornja se nalazi i restoran Jules Verne, među najboljima u Parizu po kuhinji i krasnom pogledu.
 • Muzej Louvre – najveći svjetski muzej, dom jedne od najljepših zbirka umjetnosti i starina od 1848. godine na svijetu. Sadrži 35 000 neprocjenjivih izložaka. Sagradio ga je 1190. Kralj Filip II. August kao utvrdu a u 16. st. Franjo I. na njegovu mjestu gradi renesansnu palaču, u kojoj s 12 slika iz Italije osniva kraljevsku umjetničku zbirku. Revolucionari su zbirku 1793. Otvorili za javnost a Napoleon je Louvre preuredio u muzej. Godišnje ga posjeti više od osam milijuna ljudi, a u njemu se 'čuva' i vjerojatno najkontroveznija slika današnjice, Mona Lisa.
 • Muzej Orsay – bivši željeznički kolodvor koji je svojom preobrazbom postao jedna od svjetski vodećih galerija. Zgrada muzeja sagrađena je 1900. godine za Svjetsku izložbu a u funkciji je bila do 1939., kada je zatvorena a polovicom 1970-ih skoro srušena. Ipak, pariške vlasti su odlučile sačuvati to impozantno zdanje i prenamijeniti ga u muzej. U zbirci muzeja naze se umjetnine nastale od 1848. do 1914., među njima i vrhunska impresionistička djela.
 • Katedrala Notre-Dame – veličanstvena gotička katedrala dovršena je 1334., na mjestu galsko-rimskog hrama. Riznica je francuske umjetnosti i povjesti a smatra se i „srcem“ Francuske. papa Aleksandar III. 1163. godine položio je kamen temeljac, te je nakon izgradnje gotovo uništena u revoluciji. Od 1841. do 1864. ovo gotičko remek-djelo obnovio je arhitekt viollet-le-Duc. Duga je oko 130 metara, ima visoko nadsvođen glavni brod i dvostruke bočne brodove, a u njoj se nalaze i najveće francuske orgulje. Glas o njezinoj ljepoti i jedinstvenim skulpturama pročuo se po cijeloj Francuskoj, a svoju popularnost je najviše stekla romanom 'Zvonar crkve Notre Dame'.
 • Arc de Triomphe – slavoluk pobjede, Napoleonova trijumfalna vrata u slavu ratnih pobjeda. Smješten je na vrhu avenije Champs-Elysees i uz Eiffelov toranj jedan je od nezaobilaznih pariških spomenika. Slavoluk je visok 50 metara a gradnja je započela 1806. godine, ali je dovršen tek 1836., djelomično zbog Napoleonova pada s vlasti. Danas je središnje mjesto brojnih javnih događaja.
 • Pantheon – zgrada je izvorno sagrađena kao crkva, posvećena sv. Genovevi. Zdanje je dovršeno 1790. I trebalo je nalikovati rimskom Pantheonu - odatle i dobiva ime, ali ja sličnije londonskoj katedrali sv. Pavla. Tijekom revolucije pretvoren je u mauzolej – posljednje počivalište francuskih velikana, od kojih među ostalima, ovdje počivaju Voltaie i Victor Hugo.
 • Sacre-Coeur – bazilika Presvetog Srca sagrađena je u spomen na 58 000 francuskih vojnika ubijenih u Francusko-pruskom ratu. Građena je od 1900. do 1923. godine. Ljepotom unutrašnjosti zaostaje za mnogom gradskim crkvama, posjetitelji ovamo hrle radi prekrasnog pogleda. Terasa ispred te monumentalne bazilike s bijelom kupolom na Montmartreu nudi jedan od najljepših pogleda na Pariz.
 • Dvorac Versaille - kada je Luj XIII. 1624. započeo gradnju lovačkog paviljona nedaleko od Pariza, nije mogao niti zamisliti da će ta skromna građevina postati prijestolnica njegova sina Luja XIV., odnosno kraljevska rezidencija francuskih kraljeva i jedno od najposjećenijih turističkih atrakcija. Objekt u cjelini predstavlja nacionalni povijesni muzej Francuske u koji je uklopljena Galerija slika s bitkama i Povijesni muzej Versaillesa. Od 1979. na UNESCO-vom je popisu svjetske kulturne baštine. Posebnu ljepotu pruža obilje vrtova koji okružuju ovo impozantno zdanje.
 • Sainte-Chapelle – gotičko remk-djelo dovršeno 1248., dao je sagraditi Luj XI. kako bi udomio svoje svete relikvije, koje je skupio na brojnim križarskim pohodima. Smatra se najljepšom francuskom crkvom, čemu pridonose prozori s vitrajima koji se uzdižu 15 metara do svoda prekrivena zvijezdama.
 • Moulin – Rouge – cabare u pariškoj četvrti Montmartre i jedna od najvećih pariških turističkih atrakcija. Sagrađen 1889. za vlasnika Josepha Ollera, naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu. Moulin Rouge se od početka koristio za plesove i plesne nastupe, prije svega za Cancan i Chahut. Ovdje su nastupale najpoznatije pariške zvijezde svog vremena, kasnije se ovdje izvode i operete i glazbene revije, a povremeno služi i kao kino-dvorana. Od 1955. u njemu se izvode i tzv. dinner-spectacles. Danas sa autentičnim Dorris-djevojkama i njihovom izvedbom i dalje je obavezna stanica većine turista.