Marseille

Marseille je po veličini drugi grad u Francuskoj nakon Parizu.

Lučko naselje pod nazivom Massalia osnovali su Feničani u 6. stoljeću pr. Kr. Ubrzo potom ove prostore osvajaju Grci, pod čijom upravom Massalia dobiva status republike.

Sljedećih nekoliko stoljeća grad se razvija ne samo kao središnji lučki i trgovački grad, već i kao priznato kulturno središte, upravno iznimno dobro uređen.

Ovaj grad na jugoistočnoj obali Francuske je dom za oko 900,000 ljudi, a više od 4 milijuna posjetitelja svake godine.

Marseille je kombinacija bogatog i jedinstvenog nasljeđa i jako dinamičnih kulturnih aktivnosti, a uz sve to grad je smješten na izuzetno povoljnom mjestu, u zaljevu s mnogo prelijepih uvala. Gotovo milijun posjetitelja dolaze ovdje na brodovima obzirom da je to jedna od glavnih kružnih luka na obali Francuske.

Marseille nudi mnoštvo stvari koje privlače mnogo različitih okusa: povijest, kultura, lijepa arhitektura, trgovina, gastronomija,  godišnja događanja  i noćni život.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Marseille povijesni muzej - muzej je osnovan nakon što su provedena arheološka iskapanja prije izgradnje novog trgovačkog centra 1967. godine, Centre de la burza,  te su tako otkriveni  mnogi predmeti od povijesnog značenja.  U zgradu muzeja se ulazi kroz trgovački centar, a uključuje i vrt u kojem su vidljivi bedemi, nekropole i lučke građevine. Stalni postav u muzeju danas prikazuje povijest Marseilla od do 18. Stoljeća.
  • Palais Longchamp - palača izgrađena kao spomenik izgradnje Canal de Marseille – kanala napravljenog da dovodi vodu u grad Marseille. Izgradnja je započela u 1839, ali zbog velikih troškova i birokracije, bilo je potrebno više od 30 godina da je se dovrši,. Park koji je okružuje, od strane francuskog Ministarstva kulture uvršten je među Poznate vrtove Francuske.
  • Muzej likovnih umjetnosti - jedan od glavnih muzeja u metropoli, izgrađen 1802. godine. Smješten je u unutrašnjosti zapanjujuće palače - Palais Longchamp. U muzeju se prikazuju slika, skulpture i crteži od 16. do 19. stoljeća. U zgradi palače se nalazi i prirodoslovni muzej, koji je usputna stanica svim posjetiteljima palače.
  • Cathedral de la Major – katedrala sv. Marije u Marseillu smatra se nacionalnim spomenikom Francuske. Na ostacima romaničke katedrale iz 12. St. Nastaje današnja katedrala 1896. godine te postaje sjedište nadbiskupije Marseille-a. Duga je 142 metara glavna kupola je visoka 70 metara. S kapacitetom od 3.000 mjesta, jedan je od najvećih katedrala u Francuskoj.
  • Crkva Notre-Dame-de-la-Garde – nalazi se visoko iznad Marseilla i pruža panoramski pogled preko grada i njegove luke. Crkva je izgrađena između 1853. i 1899 na mjestu bivšeg vojnog kampa, a zlatni kip bogorodice s djetetom koji stoji na njenom vrhu je postao simbolični zaštitnik Marseilla pod nazivom 'La Bonne Mere'.
  • Chateau d'If – tvrđava izgrađena 1527. godine na najmanjem otoku Frioulskog arhipelaga u zaljevu Marseilla. Građen je po zapovijed kralja Franje I. Prvotno je korišten kao utvrda a kasnije je ovaj dvorac bio kraljevski zatvor. Poznata željezna maska i Alexamdre Dumas - grof Monte Kristo su bili ovdje čuveni. Cijeli otok je dobro utvrđen ali i nenaseljen.
  • Le Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée - Muzej europske i mediteranske civilizacije – projektirao ga je Rudy Ricciottia. Smješten je na ulazu u staru luku, postao je simbol obnove grada. Muzej i njegova kockasta struktura su povezani spektakularnim prilazom do povijesne utvrde Saint-Jean. U prvoj godini svog postojanja, privukao je 2.6 milijuna posjetitelja, nakon otvaranja u lipnju 2013. kada je Marseille bio proglašen glavnim europskim kulturnim gradom.
  • Le Panier - najstarija urbana četvrt francuskog grada s pogledom na staru luku. Četvrt je smještena na mjesto prvog grčkog naselja. Stepeničaste ulice i prolazi stvaraju tipičnu mediteransku atmosferu te sadrže 'La Vieille Charite'- dom za siromahe kojeg je izgradio Pierre Puget 1670. Danas je dom muzejima i kulturnom centru.
  • Nacionalni park Calanques – osnovan je 18. travnja 2012. godine kao prvi polugradski park u Europi i prvi u Francuskoj koji sadrži zemljani i morski okoliš. Ovo je raj za ronioce i penjače, a proteže se na 85 četvornih kilometara zemlje južno od Marseilla, ali i na 435 četvornih kilometara sredozemnog mora, te je dom zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.
  • Stara Gradska luka - poznat je na francuskom kao Vieux Port, jedan je od najpopularnijih dijelova grada za turiste. Stara luka zaštićena je s dvije utvrde: Fort St. Nicolas i Fort St. John, a bila je korišten kao luka još od antike. Riva je idealan prostor za šetnju i zapravo jedno od najboljih mjesta u gradu gdje možete uživati specijalitetima pripremljenim od lokalne ribe   i plodova mora.