Manchester

 

 • Manchester je grad smješten na sjeveru Engleske, zbog čega se naziva glavnim gradom sjevernog dijela ove britanske države.
 • Jedan je od nasnažnijih industrijskih, kulturnih i sportskih centara Velike Britanije.
 • Prostor Manchestera bio je naseljen mnogo prije nego što su ga osvojili Rimljani. Ime su mu dali Kelti koji su ga nazivali Mamucium, koji su u predrimsko vrijeme naseljavali ovo područje.
 • Tijekom srednjeg vijeka Manchester se konstantno razvijao. Još od davnih vremena bio je jedan od ekonomskih centara Engleske. Moderan razvoj grada počeo je industrijskom revolucijom u osamnaestom stoljeću, i tada je malo trgovačko naselje pretvoreno u veliki industrijski centar. Danas je jedan od ekonomskih stubova Velike Britanije.
 • U Manchesteru se nalaze brojne znamenitosti, zbog čega svake godine ovaj grad posjećuje sve veći broj turista.

 

TOP 10 ATRAKCIJA

 • Gradska vijećnica - najlijepši primjer viktorijanske gradnje u cijeloj britaniji. Smatra se za jedno od arhitektonskih čuda Manchestera. Podigao ju je Alfred Waterhouse 1877. godine, a danas je veoma atraktivna turistička lokacija grada. Među impresivnim sobama unutar vijećnice ističe se dvorana skulptura i Velika dvorana koja sadrži ostakljena krovni prozor s upisanim imenima svakog gradonačelnika i predsjednika vijeća.
 • Katedrala - jedno od remek djela srednjevjekovne arhitekture. Njena gradnja započela je 1421. godine, a završena je u potpunosti tek 1882. Viseći most je glavna atrakcija katedrale, koji nije viđen u javnosti više od sto godina. Katedrala u Manchesteru je treća sagrađena katedrala na ovom području od osmog stoljeća. Danas se na ovom mjestu možete opustiti u razgledavanju te pritom jako puno naučiti o povijesti gradnje katedrale.
 • John Ryland’s Library - jedna od najlepših britanskih biblioteka, otvorena za javnost 1900. godine. Građena je u kasnom viktorijansko – gotičkom stilu, a po svojoj unutrašnjosti podsjeća na unutrašnjost dvorca iz filma Harry Potter. Biblioteka posjeduje jednu od najvećih kolekcija rukupisa i štampanih radova, uključujući i najstariji fragment Novog zavjeta koji je tiskan u Gutembergovoj tiskari.
 • Imperijalni ratni muzej - zgradu muzeja projektirao je arhitekt Daniel Libeskind i otvoren je u srpnju 2002. godine. Muzej poseduje izložbene predmete koje posjetitelje vraćaju u svijet Prvog i Drugog svijetskog rata. Neki od najzanimljivijih izložaka su sovjetski tenk T – 34, top kojim je Britanija ispalila prvi pucanj u Prvom svijetskom ratu, i stotine drugih vojnih predmeta. Svi oni imaju neku zanimljivu priču zbog koje se nalaze u muzeju.
 • Art gallery – umjetnička galerija smještena u tri povezane građevine. U galeriji se nalazi zbirka umjetnina koja se sastoji od više od 2.000 ulja na platnu , 3000 akvarela i crteža, 250 skulptura, 90 minijatura i oko 1000 otisaka. Ona posjeduje više od 13.000 dekorativnih umjetničkih predmeta od keramike, stakla, emajla, namještaja, metala, oružja i oklopa i srodnih predmeta. Najstariji predmet je staklenka od cirka iz 1100. godine prije Krista, korištena za balzamiranje u Egiptu.
 • Old Trafford - nogometni stadion na kome svoje utakmice igra čuveni klub Manchester United. Jedan je od najpoznatijih stadiona, počeo je s gradnjom 1909. godine, a već sljedeće godine je bio spreman za korištenje. Kapacitet mu je 76 212 sjedišta, a rangiran je sa pet zvjezdica od strane UEFA-e. Vrijednost ovog zdanja iznosi nevjerojatnih 60 000 000 funti. Svim ljubiteljima nogomete ovo će biti nezaobilazna lokacija za posjet.
 • Muzej znanosti i industrije - radi se o kompleksu postavljenom na mjestu nekadašnjih najstarijih željezničkih zgrada na svijetu. Muzej je posvećen razvoju znanosti, tehnologiji i industriji s naglaskom na gradskim dostignuća na tim poljima. Radi se zaista o pravom mjestu gdje ćete moći malo više saznati o industrijskim počecima grada te nevjerojatnim znanstvenim dostignućima. Zanimljivo je da Muzej nudi parni vlak vožnje vikendom i blagdanima, a ovdje se također možete opustiti u jednoj od trgovina, restorana i caffe barova.
 • National footbal museum - nacionalni muzej nogometa, uistinu vrijedan posjeta za sve obožavatelje nogometa. Smješten je u Urbis zgradi, u centru Manchestera. Muzej je osnovan kako bi se očuvali i prikazali najvažnijii izlošci iz svijeta nogometa. Muzej se od 2001. izvorno nalazio u Deepdale-u, ali se preselio u Manchester 2012. godine.
 • Munchester opera house - zgrada Opere je jedna od glavnih kazališta u Manchesteru. Smještena je u Quay Streetu, otvorena je 1912. godine i impozantnog je izgleda. Ovdje se izvode najbolji mjuzikli, opere, baletne predstave i poznata izvedba Božićne pantomime.
 • Fletcher Moss botanical garden – lokalnom stanovništvu poznat samo kao Fletcher Moss. Park je dobio ime po istoimenom lokalnom vijećniku, koji je donirao park gradu Manchesteru 1915. godine. To je dio botanički vrt a dio stanište biljnog i životinjskog svijeta. U ponudi ima i rekreacijske prostore kao što su nedavno obnovljeni teniski tereni, tereni za ragbi, nogomet i sl.