London

Glavni je grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Kao važnog naselja tijekom dva tisućljeća, povijest Londona započinje osnivanjem od strane Rimljana.

Jedan je od deset najvećih gradova svijeta. Shodno tome, ali i zbog činjenice da je do prije stotinak godina bio centar jedne od najvećih kolonijalnih sila, već više desetljeća privlači ljude iz čitavog svijeta. U Londonu živi populacija vrlo raznolikih kultura, nacionalnosti i religija, te se na području grada govori više od 300 jezika.

Grad s najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu, drugom crkvom po veličini te s više od 11.000 restauranata i kafića, važna je turistička destinacija za domaće i strane posjetitelje.

Golemi utjecaj Londona na politiku, financije, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, te umjetnost i kulturu, uvelike doprinosi globalnom statusu grada.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Trafalgar je ujedno i najveći londonski trg, na kojem se smjestila Nacionalna galerija, koja uz British Museum, Tate i Madame Tussauds, čini glavni muzejski četverokut. Također, ovdje se nalaze četiri lavlje statue na kojima ćete nerijetko susresti ljude kako se penju ne bi li se uslikali u njihovom podnožju ili čak na njima samima.
  • Parlament ili Westminsterska palača – ono je što London čini prepoznatljivim u čitavom svijetu. Sjedište je dvaju parlamentarnih domova: House of Lords i House of Commons. Današnji izgled potječe iz 19. stoljeća, dok je iz prošlosti preostao Jewel Tower, kao i Westminster Hall - najstariji dio palače. Glavni simboli Parlamenta njegova su dva tornja: Victoria Tower i The Clock Tower, u kojem se nalazi poznati Great Clock of Westminster, njegovo najveće zvono, ujedno poznatije pod nazivom Big Ben. Jedna je od najljepših građevina na sjevernoj obali rijeke Temze, ima više od 1100 soba, 100 stubišta i skoro 5 kilometara hodnika
  • London Eye - jedna od najposjećenijih gradskih znamenitosti. Svojevrsni vrtuljak izgrađen za proslavu novog milenija, koji je brzo postao jednim od glavnih gradskih simbola. Visok je 135 metara i iz njegovih putničkih kapsula pruža se pogled na London i okolicu. S obzirom da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze Parlament i Big Ben, Katedrala, Buckinghamska palača i mnoge druge znamenitosti, jasno je da se radi o odličnom izboru za pogled na London iz ptičje perspektive.
  • Tower Bridgea - najpoznatiji gradski most, za kojeg kažu da na njegovom mjestu neprekidno postoje mostovi već 2000 godina, od doba starih Rimljana. Pokretni je most preko reke Temze u Londonu. Ime je dobio po obližnjem Tower of London. Pokretni most je otvoren 1894., ukupne je dužine 244 m sa dvije kule od kojih je svaka visoka 65 m.
  • Tower of London -  srednjovjekovna tvrđava. Nekad je bio zatvor u kojem su bile smještene velike engleske povijesne ličnosti, a danas jedan od glavnih kraljičinih dvoraca i mjesto gdje se čuvaju njezini dragulji i kruna.
  • Druga dva poznata dvorca su Windsor - najstariji naseljeni dvorac na svijetu, a istovremeno i rezidencija koju koristi kraljevska obitelj, i Buckinghamska palača - glavna rezidencija Britanske kraljevske obitelji i kuće kraljice Elizabete II, ispred kojih se svakodnevno odvija poznata smjena kraljičine straže.
  • Katedrale sv. Pavla  - po veličini druga je crkva na svijetu. Nakon brojnih obnova dovršena je 1710. godine. London je time dobio jednu od svojih najljepših znamenitosti, prepoznatljivu prije svega po 111 metara visokoj i oko 65.000 tona teškoj kupoli, čime se ubraja među najveće crkvene kupole u svijetu. Na vrhu kupole nalazi se Zlatna galerija s čijih se 85 metara visine pruža izvrstan pogled na London. Ispod nje se nalaze Kamena galerija i Šaptajuća galerija, poznata po odličnoj akustici.
  • Madame tussauds – poznati muzej voštanih figura. Osnovan je od strane Marie Tussaud rođena u Strasbourgu, u Francuskoj koja je radila kao kućna pomoćnica za Dr. Philippe Curtius, koji je bio vješt u modeliranju. Curtius je podučio Tussaud umjetnosti modeliranja. Voštane figure prikazuju povijesne i kraljevske figure, filmske i sportske zvijezde, poznate ubojice i sl.
  • British museum – svijetski poznat muzej, otvoren 1973. godine čime stječe titulu jednog od najstarijih muzeja u svijetu. Posvećen je povijesti čovječanstva i kulturi Londona. Njegove kolekcije broje 7 milijuna kataloških jedinica, od kojih su brojne svijetski poznate, i po tim parametrima je jedan od najvećih i najbogatijih svijetskih muzeja.
  • Tate modern – britanska nacionalna galerija. Dio je  Tate grupe (zajedno s Tate Britain , Tate Liverpool , Tate St Ives i Tate Online ), sadrže nacionalnu zbirku britanske umjetnosti od 1900. do danas i međunarodne moderne i suvremene umjetnosti. Smješten je u bivšoj elektrani Bankside i jedan od najvećih muzeja moderne i suvremene umjetnosti u svijetu.