Göteborg

Legenda kaže da je kralj Gustav Drugi Adolf prstom pokazao na mjesto gdje se danas nalazi goteborgški trg i rekao: „Ovdje ćemo podići grad!“

Nalazi se na zapadnoj obali Švedske, u županiji Västra Götaland i drugi je po veličini grad u Švedskoj.

Gradom protječe rijeka Göta Älv koja se u samome gradu ulijeva u Kattegat. Rijeka dijeli grad na dva dijela; južni, koji se nalazi na kopnu, te sjeverni, smješten na otoku Hisingen. Gradsko područje obuhvaća 13 općina sa 890000 stanovnika.

Grad je 1621. osnovao kralj Gustav Adolf na ušću rijeke Gota Alv. U 18. stoljeću najvažnije je bilo ribarstvo, a u vrijeme iseljavanja Šveđana u Sjevernu Ameriku se razvio u glavnu trgovačku luku i luku ukrcaja za iseljenike. Danas je to najveća luka nordijskih zemalja, moderan industrijski grad i grad s najvećim sveučilištem u Skandinaviji. Goteborg posjeduje još nešto Najveće u Skandinaviji, a to je filmski festival.

 • Göteborg City Museum (gradski muzej) - osnovan je 1861. godine. Kulturno povijesni muzej, prikazuje povijest Göteborga ali i povijest same Švedske, od vikinškog doba do današnjih dana.
 • Göteborg Natural History Museum (prirodoslovni muzej) - otvoren je 9. srpnja 1923. godine, te je tada koštao 1,48 milijuna kruna. Ovdje je prikazana velika količina prepariranih životinja iz cijelog svijeta. Najpoznatiji izlošci su plavi kit i ogroman afrički slon.
 • Göteborg Museum of Art (muzej umjetnosti) - jedan je od najboljih muzeja u sjevernoj Europi kojeg čine značajna skandinavska i međunarodna umjetnička djela. Među zbirkama naći ćete remek djela Alberta Edelfelta, Ernsta Josephsona, PS Krøyera, Carl Larssona, Bruna Liljeforsa, Edvard Muncha, Anders Zorna, Rembrandta, Rubensa, Moneta, Picassa Chagalla i drugih. Muzej također nudi privremene izložbe, obiteljske aktivnosti, predavanja, radionice i sl.
 • Volvo muzej - ovdje možete doživjeti putovanje kroz Volvo povijest i baštine, skroz od samih početaka 1927. godine. Zbirka obuhvaća širok raspon osobnih automobila, autobusa i teških kamiona, kao i brodskih motora i građevinske opreme.
 • Liseberg - najveći lunapark u Skandinaviji. Nalazi se u centru Geteborga, otvoren je davne 1923 godine. U parku ima oko 40 vožnji i atrakcija, bezbroj igara i kotača na  sreću, tri glazbene pozornice, podij za ples te brojni restorani i kafići. Park je također poznat po svojim prekrasnim vrtovima.
 • Zgrada Opere - jedna je od najmodernijih opernih kuća u svijetu. Asimetrična moderna građevina sagrađene 1994. godine. Arhitekt Jan Izkowitz je htio da zgrada bude prozračna i da samim svojim izgledom promatrače ponese preko valovitog krajolika poput galebljih krila, trebala je odražavati eleganciju brodova i aerodinamičnost jedara. Glavna pozornica ima 500 kvadrata, postoje 4 pokretne platforme nosivosti 15 tona, prostor za orkestar ima mjesta za 100 svirača, a parter i lože mogu primiti 1300 posjetitelja.
 • Botanički vrt – (Botaniska Tradgarden) je park i botanički vrt u središte Göteborga.
 • Park je osnovan 1842. godine od strane kralja Karla XIV., na inicijativu botaničara amatera Henrica Elof von Normanna.U parku se nalazi ružičnjaku s oko 1.900 vrsta ruža, staklenici spacijalizirani za uzgoj palmi te brojne skulpture, restoran i kafići. To je jedan od najbolje očuvanih parkova 19. Stoljeća.
 • Alvsborg tvrđava – jedna od najbolje očuvanih u Švedskoj. Smještena je na otoku do kojeg se dolazi turističkim brodovima i jedan je od najpopularnijih izleta u Goteborgu. Za vrijeme rata s Danskom, neprekidno je bila napadana ali nikad osvojena. Na otoku postoji kafić, mala zanatska radionica, a također možete uživati ​​u pješačkim stazama i prekrasnom krajoliku.
 • Skansen Kruna - utvrda iz kasne 1600. godine u Gothenburgu. Proglašena je  nacionalnim spomenikom još 1935., a danas se koristi za zabave, prijame i razna javna događana. Zgrada se uzdiže 87 metara iznad razine mora , a visoka je 33 metara.
 • Masthuggskyrkan – crkva iz 1914., smještena na brdu odakle se pruža prekrasan pogled na grad i luku. Zbog svog položaja dobro je poznata morska navigacija, orijentir u Gothenburgu i odličan primjer romaničkog stila. Projektirao ju je arhitekt Sigfrid Ericsson.