Glasgow

Najveći je i najnaseljeniji grad u Škotskoj te najveće škotsko gospododarsko središte

Nalazi se u središnjoj Škotskoj uz rijeku Clyde u dolini Lowlands koja je škotski centar naseljenosti

Razvojem industrije u 19. stoljeću, grad se brzo širio i postao jedan od najvećih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu

Jedan je od svjetski istaknutih centara kemikalija, tekstila i inženjeringa, posebice u brodogradnji i pomorskoj industriji koja je proizvela mnoga inovativna i poznata plovila

Glasgow je poznat i po posebnom dijalektu koji je jako teško razumijeti onima izvan grada

 

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Glasgow Cathedral – jedna je od najlijepših škotskih srednjovijekovnih građevina i jedina je na škotskom području koja je netaknuta preživjela Reformaciju iz 1560. godine. Građena je između 13. i 15. stoljeća. Na stropu Blackadder prolaza nalaze se prekrasno klesane kamene skulpture i ukrasi, a crkva posjeduje i jednu od najboljih poslijeratnih zbirki vitraža u Velikoj Britaniji.
  • Clyde Auditorium – još poznat i kao „Armadillo“ zbog svog oblika, odmah privlači pozornost i podsjeća na australijsku Opera House u Sydneyu. To je jedna od najpoznatijih građevina u Glasgowu. Dizajnirao ju je poznati arhitekt Sir Norman Foster, a dovršena je 1997. godine.
  • Clyde Arc Bridge – također poznat i kao Finnieston most, otvoren je 2006. godine. Jedinstven je po svom vezanom luku u obliku dijamanta koji čini vrlo prepoznatljiv prolaz u grad. Povezuje Finnieston sa sjeverne strane nasipa i Pacific Drive s južne strane te tako značajno poboljšava pristup razvojnom području Pacific Quaya.
  • Mitchell Library – jedna je od najvećih europskih javnih knjižnica koja posjeduje više od milijun knjiga i predmeta te je središte za gradske informacijske službe. Sa svojom prepoznatljivom zelenom kupolom, zgrada knjižnice jedna je od kultnih gradskih znamenitosti od 1911. godine kada je otvorena. U zgradi se također nalaze Mitchell kazalište, izložbena dvorana i Herald caffe bar.
  • Kelvingrove Art Gallery and Museum – jedna je od škotskih najpopularnijih atrakcija sa svoje 22 moderne, tematske galerije koje prikazuju preko 8000 nevjerovatnih objekata. Zbirke u Kelvingrovoj galeriji su opsežne i međunarodno značajne, uključuju prirodne povijesti, oružje i oklop, umjetnosti iz mnogih umjetničkih pokreta i povijesnih razdoblja i još mnogo toga.
  • Riverside Museum – višestruko je nagrađivani muzej smješten uz obalu rijeke Clyde sa preko 3000 izloženih objekata iz bogate prošlosti Glasgowa. Sadrži nevjerovatan niz objekata od skateboarda i retro auta do moćnih lokomotiva. Otvoren je sredinom 2011. godine te je vrlo lako prepoznatljiv po svom neobičnom zig-zag pročelju.
  • Glasgow Science Centre – jedno je od najpopularnijih mjesta za posjetiti u Velikoj Britaniji. Sastoji se od 3 glavne zgrade: Science Mall, Glasgow Tower i IMAX Cinema. Misija ovog znanstvenog centra je promicanje znanosti i tehnologije na jedinstven i zanimljiv način kroz mnoštvo aktivnosti za sve dobne skupine.
  • People's Palace & Winter Gardens – smješteni su u poznatom Glasgow Green - najstarijem parku u gradu. Palača pruža najbolji uvid u bogatstvo povijesnih umjetnina, slika, grafika i fotografija, filmova i interaktivnih kompjuterskih prikaza.  Također je zanimljiva šetnja kroz zimski vrt koji otkriva brojne egzotične biljke i palme.
  • Glasgow Botanic Gardens – smješteni su na zapadnom dijelu grada uz rijeku Kelvin i sadrže raznoliku zbirku biljaka, šumskih grmova i šetnica. Sastoji se od nekoliko staklenika no najpoznatiji je Kibble Palace. Kibble palača je veličanstveni staklenik kojega je dizajnirao John Kibble i ugošćuje nacionalnu zbirku paprati od kojih su neke starije od 120 godina.
  • Galery of Modern Art – je glavna i najposjećenija galerija suvremene umjetnosti u škotskoj. Otvorena je 1996. godine, nalazi se u prekrasnoj neoklasičnoj zgradi na Royal Exchange trgu u samom centru grada. Galerija ima izvanrednu kolekciju međunarodne poslijeratne umjetnosti te najvažniju i najopširniju zbirku suvremene škotske umjetnosti.