Frankfurt

Smješten je na rijeci Majni, 36 km uzvodno od njenog ušća u rijeku Rajnu. Nekoć slobodni grad carstva, gdje su se održavali izbori i krunidbe njemačkih careva, Frankurt je danas jedna od najbogatijih metropola Europe.

Frankfurt je prilično moderan grad. Bankarski, književni i kulturni centar Europe, jedno je od najvažnijih europskih prometnih središta.

Posao, arhitektura i zračna luka, koja je treća po veličini u Europi ‒ sve je na najvećem nivou. Kao sajamski grad sa svojim mnogobrojnim sajmovima je od svjetskog značaja. Najznačajniji su međunarodni sajam automobila IAA (Internationale Automobil-Ausstellung), koji je najveći stručni automobilski sajam na svijetu, te međunarodni sajam knjiga (Frankfurter Buchmesse).

Frankfurt ima posebnu sklonost prema muzejima sasvim različite vrste, usmjerenja i veličine.

Frankfut je jedan od vodećih financijskih centara Europe a prema listi koju je objavilo sveučilište University of Liverpool, Frankfurt je grad koji ostvaruje navjeći BDP per capita u Europi.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Goetheova kuća - Neraskidivu vezu s Frankfurtom ima i veliki sin grada, Johann Wolfgang von Goethe. Goethe je tamo živio od rođenja 1749. do 1765. Godine. Goetheova rodna kuća nalazi se u središnjem dijelu Frankfurta, samo oko 200 metara od znamenite crkve sv. Pavla. U 14 prostorija izloženi su umjetnički radovi iz Goetheovog doba. Kroz sadržaj i prizore iz Gotheovog djetinjstva provedenog ovdje može se otkriti Frankfurt 18. stoljeća.
  • Prirodoslovni muzej Senckenberg - jedan je od najmodernijih prirodoslovnih muzeja u Europi te drugi najveći u Njemačkoj. Muzej ima najveću izložbu velikih dinosaura u Europi, što je jedan od razloga zašto ga posjetitelji obožavaju. Replike kostura dinosaura posjetitelje dočekuju na samom ulazu, a osim toga u muzeju se nalazi i najveća kolekcija prepariranih ptica na svijetu.
  • Katedrala sv. Bartolomeja - najveća crkva u gradu. Prije katedrale na istom mjestu stajale su još dvije crkve, a prva je izgrađena još u 7. stoljeću. Crkva sv. Bartolomeja izgrađena je u gotičkom stilu i nosi naziv katedrala iako u njoj nikad nije stolovao episkop, a u svojoj je prošlosti pretrpjela dva razaranja te je 1950-ih rekonstruirana u današnjem stilu. Katedrala je visoka 95 metara i njen toranj otvoren je za javnost, ali samo do visine od 66 metara.
  • Crkva sv. Pavla - ima veliki politički značaj jer je bila sjedište prvog demokratski izabranog parlamenta Njemačke 1848. godine. Crkva sv. Pavla je protestantska crkva izgrađena 1789. godine. Parlament nije dugo tamo ostao i crkva je ponovno postala vjerska zgrada 1852. godine, ali danas ponovno ima svjetovnu ulogu i služi kao mjesto za izložbe. Kao i katedrala uništena je u II. sv. ratu i svoj moderni izgled poprima nakon obnove.
  • Römer -  jedna od najvažnijih znamenitosti u Frankfurtu. Već više od 600 godina služi kao gradska vijećnica. To je zapravo kompleks od 9 zgrada i šest dvorišta, a Römer je srednja od tri glavne. Posebno je zanimljiva fasada koja je uređena tako da prikazuje povijest Njemačke i Frankfurta. Iako je dio kompleksa također uništen u ratu, dvije prostorije ostale su nepromijenjene gotovo 600 godina, a to su sale Römerhalle i Schwanenhalle, a najpopularnija je sala Kaisersaal, poznata i kao Careva sala u kojoj su se održavali banketi nakon krunidbe careva. U toj se prostoriji i danas nalaze portreti svih careva.
  • Saalhof  - Najstarija očuvana zgrada u Frankfurtu nalazi se u Starom gradu. Saalhof potječe iz 12. stoljeća, a zgrada se tijekom 14. i 15. stoljeća koristila za potrebe sajma, a danas je dio Povijesnog muzeja.
  • Eschenheimer Turm - Najstarija i najočuvanija zgrada u novom dijelu grada je toranj Eschenheimer koji je pripadao srednjovjekovnoj utvrdi grada i služio kao ulaz u grad. Od cijele utvrde sačuvan je samo toranj i to kao spomenik. Eschenheimer Turm izgrađen je 1428. godine. Visok je 47 metara i ima osam nivoa i dva potkrovlja.
  • Städel Institut za umjetnost s gradskom galerijom - jedan od najznačajnijih umjetničkih muzeja u Njemačkoj koji u srcu cijelog niza muzeja u Frankfurtu prikazuje remek djela europske umjetnosti iz devetog stoljeća. Nedavno otvorena podzemna gradnja udomaćuje zbirku od 1945. godine, na kojoj su prikazani umjetnici kao što su Joseph Beuys i Gerhard Richter.
  • Zgrada burze – jedna od najvećih burzi na svijetu ima organizirane posjete pa možete upoznati kako funkcionira burza i sve ostalo iz svijeta financija i kapitala. Banke i poslovni prostori čine najdojmljiviji Skyline u Europi, što je zapravo i stvarni simbol Frankfurta.
  • Muzej suvremene umjetnosti – otvoren je 1991. Godime. Mnogi ga smatraju jednim od najvažnijih muzeja suvremene umjetnosti u Europi. U impresivnoj zgradi u centru grada čuva se oko 5000 radova od 450 umjetnika poput Andyja Warhola, Roya Lichtensteina i Francisa Bacona.