Dusseldorf

Na desnoj obali Rajne, na udaljenosti od 30 kilometara nizvodno od grada Kölna proteže se Düsseldorf. Düsseldorf je glavni grad gusto naseljene pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija koja se nalazi na zapadnom dijelu Njemačke. Sa oko 600,000 stanovnika ovaj grad je deveti po veličini u Njemačkoj.

Ovaj grad podijeljen je rijekom Rajnom na dva dijela što ga čini posebno zanimljivim. Duž obale Rajne je šetalište Rajneferpromenade dugo 1,5 kilometara i predstavlja idealno mjesto za lagane večernje šetnje, vožnju bicikla ili druge sportske rekreacije. Centar grada nije velik i svatko će može jednostavno i brzo snaći.

To je jedan od najbogatijih gradova u Njemačkoj, u industrijskom i poslovnom smislu. Atrakcije Düsseldorfa privlače veliki broj turista. Uz bogatu povijest ima mnogo zanimljivih i jedinstvenih mjesta i strukture.

Grad je stoljećima bio rezidencija Vojvode Bergischen u čijim su se krugovima okupljali brojni glazbenici, umjetnici i pisci. Ovdje možete vidjeti spomenike srednjovjekovne arhitekture ali i ultramoderne zgrade.

Grad s ukupno 26 muzeja i izložbenih prostora pokriva širok kulturni spektar - od jedinstvenih posebnih muzeja sve do velikih admiralskih brodova u Museum Kunstpalast i Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

 

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Najpoznatija građevina Je toranj Rheinturm visok 240.5 metra, te je najveći telekomunikacijski toranj u Düsseldorfu. Izgradnja tornja je započela 1979. a završena 1981. U njemu su smještene antene za analogni radio, FM i TV odašiljači. Na visini od 174.5 metra se nalazi rotirajući restoran a na 170 metara visine nalazi se platforma s koje se može promatrati panorama grada. Specijalna atrakcija na tornju je i svjetlosni sat smješten na osovini tornja. Dizajnirao ga je Horst H. Baumann a zove se Lichtzeitpegel (Svjetlosni nivo vremena) i ta svjetlosna skulptura na Rheinturmu je najveći svjetski digitalni sat.
  • Šetnica uz Rajnu vodi odavde do luke Medien Hafen sa građevinama koje su osmislili vodeći međunarodni arhitekti poput Franka Gehryija i Davida Chipperfielda. Skladišta pod spomeničkom zaštitom zabljesnuli su u novom svjetlu, a posvuda se može osjetiti atmosfera tipična za luke.
  • Akademija Heinrich-Heine-Universität osnovana je 1965. godine kao organizacija nasljednica Düsseldorf 's medicinske akademije 1907. godine nakon nekoliko proširenja tijekom desetljeća. Sveučilište se sastojalo od pet fakulteta od 1993. godine. Trenutno, više od 20.000 redovitih studenata se provodi studija na HHU.
  • Poznato je javno šetalište Königsallee - Ovdje se odlučuje što se nosi iduće sezone: Düsseldorf je najutjecajniji grad mode u Njemačkoj. Više od 800 showroomova ne prikazuje samo u vrijeme sajma svoje najnovije kreacije dizajnera i modnih kuća; u ekskluzivnim buticima na Aleji kraljeva teško se može odoljeti iskušenju i ne kupiti najnovije kreacije.
  • Jedan od najvažnijih objekata Katoličke crkve smatra Bezgrešnog Začeća Djevice Marije, sagrađena 1896., a projektirao ju je arhitekt Becker. Tijekom Drugog svjetskog rata bila je bombardirana, nakon čega je djelomično uništena. Nakon obnove ova veličanstvena zgrada je osmišljena u gotičkom stilu. Glavna vrijednost crkve je tijelo s 44 registara.
  • Hetjens muzej - posjeduje prekrasne primjerke jedinstvene keramike iz cijelog svijeta u posljednjih 8000 godina. Muzej pokriva nevjerojatnu raznolikost stilova i razdoblja.
  • Goetheov muzej – nalazi se na istočnom rubu Hofgarten. Od 1956. godine Goetheov život i rad je predstavljen na oko 1000 izložbenih komada u kronološkom slijedu. Prva izdanja pjesnikovih pojedinih djela se čuvaju u vitrinama. Slike gradova i pejzaža pokazuju mjesta na kojima je Goethe napisao svoje knjige, dok slike pjesnika i njegovih prijatelja upotpunjuju izložbu.
  • Dvorac Benrath - Prije više od 200 godina na jugu Düsseldorfa izgrađen je dvorac Benrath kao dvorac za razonodu i lovački dom za izbornog kneza Carla Theodora na rijeci Rajni, a riječ je o jednoj od najljepših palača s vrtom iz 18. stoljeća. Ansambl se danas u svojem umjetničkom jedinstvu zdanja, interijera i vrtova površine 60 hektara smatra velikim umjetničkim djelom iz razdoblja iščezlog rokokoa. U istočnom krilu smješten je „Muzej europske vrtne umjetnosti“ dok se u zapadnom nalazi „Muzej prirodne umjetnosti".
  • Park Hofgarten - zelena pluća u Duesseldorfu. Zbog svoje raznolikosti i ugodnog kontrasta između prirode i formalnog dizajna, park je popularno odredište za opuštajuće šetnje. Na 27,73 hektara površine postoje ekstenzivni travnjaci, cvijetnjaci kao i impresivno veliko pojedinačno drveće, koji odražavaju Hofgarten tvorca Maximilian Weyhe i njegovu vizija prirodnog krajolika.
  • Classic Remise Dusseldorf - jedna od najatraktivnijih novih lokacija u Düsseldorfu, otvoren 2006. godine. Stara industrijska arhitektura u kombinaciji s prezentacijom povijesnih i klasičnih vozila jamči jedinstveno automobilsko iskustvo u drugom klasičnom automobil centar ove vrste u svijetu.