Dublin

Irska ili zeleni otok - domovina Guinnessa, starih Kelta, sv. Patrika te brojnih srednjovjekovnih dvoraca.

Na njezinoj istočnoj obali smjestio se Dublin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn nadjenuli stari Vikinzi, a znači 'crni bazen', iako mu je pravi irski naziv Baile Átha Cliath.

Najvažniji je irski grad još od vremena srednjeg vijeka, a suvremeni Dublin gospodarsko je, upravno i kulturno središte cijelog Irskog otoka, sa jednom od najvećih stopa rasta među glavnim gradovima Europe. Grad u kojem postoje dvije katedrale i gdje je 50 posto ljudi mlađe od 30 godina.

Mjesto otkud se u povijesti selilo u razne krajeve svijeta, a najčešće u Ameriku, danas je prijestolnica 'keltskog tigra' i sjedište europske high-tech industrije: Microsoft, Intel, HP i Google samo su neki od svjetskih igrača koji su izabrali Irsku za svoje daljnje širenje.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Drimnagh dvorac – smješten na jugozapdom djelu Dublina, sastoji se od obnovljene velike dvorane i srednjovjekovne kripte te visokog tornja s vidikovcem te drugim odvojenim zgradama. Jedini je irski dvorac i dalje okružen potopljenim jarkom. Prepoznatljiva karakteristika dvorca ja vrt – dizajniran u formalnom izgledu 17. Stoljeća.
  • Katedrala sv. Patrika - nastala još u 12. stoljeću, najveća je crkva u Irskoj, a posvećena je njezinom svecu zaštitniku, koji je djetelinom s tri lista objašnjavao simboliku Svetog Trojstva te ju na taj način i učinio glavnom irskom ikonom. Ovdje je sredinom 18. stoljeća pokopan pisac Gulliverovih putovanja, Jonathan Swift. U katedrali je postavljena stalna izložba u čast Svetog Patrika zaštitinika grada, tako da ovdje možete doznati apsolutno sve pojedinosti iz njegovog života.
  • Katedrala Kristove Crkve, uz sv. Patrika najstarija dublinska crkva i jedna od najstarijih atrakcija grada, koja potječe iz 1030. godine. Dva dijela zgrade ove katedrale povezuje predivni gotički 'most'.
  • Preko rijeke Liffey prelazi deset mostova, a najpoznatiji je O'Connel koji povezuje glavne dijelove grada. Originalno je bio izrađen od špage i najveći teret kojeg je tada mogao podnijeti je bio jedan čovjek i magarac. 1801. godine je zamijenjen drvenom strukturom, a današnji betonski most je postavljen tek 1863. g. te je bio poznat pod nazivom «Carlisle Bridge». O'Connel Bridge je jedini prometni most u Europi koji je širi nego duži.
  • Tample bar – dio sa barovima i muzikom uživo koja počinje svirati već  od 1 po podne. - dublinska je četvrt u kojoj se nalaze razne kulturne institucije, ali i mnogo tradicionalnih irskih pubova. Područje s najvećom koncentracijom pubova, barova i klubova jest Temple Bar, dio grada koji je glavno odredište za vikend zabavu, ali jednako tako i za tjedni provod. Tu se nalazi više od 20 barova i 70 restauranata/kafića, plus još brojni hoteli, hosteli i prodavaonice. Najstariji pub u Dublinu je The Brazen Head koji datira iz čak 1198. Godine. Smješten u blizini katedrale Christ Church i tvornice Guinness, svakako je mjesto koje vrijedi posjetiti.
  • Pivovara Giunness – zgrada na sedan katova. Pivovara Giuness je nešto što jednostavno morate posjetiti. Tamo ćete naći cijeli niz izložaka koji imaju nekakvu funkciju u proizvodnji piva. Naravno, uz sve to moguća je i degustacija.
  • Najpoznatije irsko sveučilište je Trinity College, kojeg je 1592. godine utemeljila kraljica Elizabeta I. Pravi znanstveni kampus u punom smislu te riječi, čiju ljepotu otkrijete tek nakon što prođete vrata zgrade koja izvana uopće ne odaje dojam što se skriva iza njih.
  • Phoenix Park Visitor Centre prikazuje informacije i povijesne interpretacije Phoenix Parka iz 3500. Godine pr.Kr. do današnjih dana. Phoenix park, jedan je od najvećih urbanih parkova svijeta, koji je pet puta veći od Hyde Parka u Londonu i dva puta veći od Central Parka u New Yorku.
  • Memorijalna kuća Jamesa Joyca nalazi se u samom centru grada i predstavlja uspomenu na mjesto gdje se odigrala radnja iz poznatog romana «The Dead», a isto ovo mjesto poslužilo je i kao scenarij za istoimeni film.
  • Muzej Dublina - Ako vas zanima kako je izgledao život Vikinga i njihova ostavština, ovaj muzej vam nudi povijesne informacije upravo o tome. Najzanimljiviji dio su arheološki artefakti i interaktivna izložba na gornjem katu muzeja.