Brussels

Brussels je glavni grad Belgije, grad u kojem se nalaze sjedišta dvije središnje institucije Europske unije – Europske komisije i Europskog vijeća. Danas se ovdje nalazi više međunarodnih organizacija, nego u bilo kojem drugom europskom gradu. Šire područje ovoga grada ima oko milion stanovnika. Iako su u ovoj zemlji službena dva jezika, ipak među stanovnicima prevladava francuski u odnosu na nizozemski i njemački jezik.

Posljednji inozemni kralj koji je vladao gradom bio je nizozemski car William I koji 1830. napušta zemlju i tada dolazi i do uspostavljanja neovisnosti Brussels-a kada prvi belgijski kralj, Leopold I, stupa na prijestolje. Brusels postaje glavni grad novog Belgijskog kraljevstva i počinje dug period rekonstrukcije grada kada se grade nove, velike zgrade, crkve, katedrale a stare gradske zidine se ruše. Danas je ovaj prelijepi grad centar belgijske mode, umjetnosti i kulture.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Grand Place (Grote Markt) – jedan je od najljepših trgova Europe, dominira arhitektura iz doba gotike. Trg zauzima površinu od 1800 m2, a od 1998. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Najpoznatije građevine koje ćete naći ovdje su Kraljevska kuća i Gradska vjećnica. Ulice koje okružuju ovaj trg nose nazive hrane koja se nekada prodavala u njima: Poulet (piletina), Herbes (ljekovito bilje), Fromage (sir)… Nasuprot nje nalazi se Kraljevska kuća. Svake druge godine u kolovozu, ovaj trg bude prekriven tepihom cvijeća koji tu ostaje nekoliko dana, a predstavlja pravu turističku atrakciju.
  • Na uglu ulica Rue de l’Etuves i Rue des Grands Carmes nalazi se Simbol Brussels-a, fontana Manneken Pis. Ova statua, visoka 61 cm, koja prikazuje dječaka kako piški, napravljena je 1619. godine. Postoji nekoliko legendi o ovoj statui, a tiču se njenog nastanka: jedna govori o tome da je turist izgubio u gradu svog sina, a nakon što su mu mještani pomogli da ga pronađe, on im je poklonio ovu statuu, a druga kaže da je u 14. stoljeću grad bio pod opsadom i da su ga neprijatelji htjeli uništiti eksplozivom ali je dječak Juliaanske iz Brussels-a vidio i pomokrio se po gorućem fitilju i tako spasio grad.
  • Najposjećenija turistička atrakcija je Atomium, 103 m visoka struktura, izgrađena za Svjetsku izložbu 1958. godine. Ova čelično-aluminijumska konstrukcija predstavlja devet atoma jednog alfa-željeznog kristala. Kugle su spojene cijevima, kroz koje možete doći do prostorije gde se nalazi stalna izložba koja prikazuje dobronamjerno korištenje atomske energije. Liftom možete stići do najviše kugle, gde se nalazi restoran, odakle se pruža prekrasan pogled na grad.
  • Pored Atomium-a na otvorenom prostoru nalazi se park Mini-Europa, gdje se nalaze makete preko 350 europskih znamenitosti koje su oko 25 puta manje u odnosu na svoju prirodnu veličinu. Najpoznatije su makete Eiffelov-og tornja, Kosog tornja, vulkana Vezuv, centralnog trga Grand Place… Ovaj park otvoren je 1989. godine, makete su napravljene da izdrže sve vremenske prilike. Neki od modela imaju i pokretne dijelove, pa tako npr. možete vidjeti vlak  koji putuje Mini-Europom i prolazi pored europskih atrakcija.
  • Palača pravde (Palais de Justice) – nalazi se na uzvišenju iznad grada, mjestu na kojem su u srednjem vijeku vješani osuđenici na smrt. Ova najvažnija zgrada suda u Belgiji sagrađena između 1866. i 1883. godine pod zaštitom je Unesco-a. Prostire se na 26.000 m2, ima ukupno 8 dvorišta, 27 velikih, a 245 manjih sudnica i drugih prostorija. Zlatna kupola palače visoka je 104 m.
  • Zvanična palača kralja Belgije, Palais Royal, nalazi se u centru Brussels-a, i otvorena je za posjetitelje samo tijekom ljetnjih mjeseci, dok su kraljevski staklenici otvoreni samo tijekom proljeća. Palata je sagrađena u 18. stoljeću, povezivanjem dvije ranije odvojene rezidencije.
  • Muzej kakaa i čokolade - Čokolada je svojevrsno nacionalno blago Belgije u kojoj se proizvodi oko 172.000 tone čokolade godišnje. Muzej je otvoren 2014. Godine i prostire se na 900 metara kvadratnih. Ovdje  imate judinstvenu priliku upoznati se s procesom nastajanja čokolade od osnovnih sastojaka pa do konačnog proizvoda, a posebno belgijskih pralina.
  • Gradska vijećnica - gotička je zgrada na Grand Placeu iz 15. stoljeća. Pročelje je zaista impresivno, s predivnim i detaljnim rezbarijama i statuama, koje potpuno odaju dojam tadašnjeg blagostanja. Neke od unutrašnjih prostorija i danas se koriste za svakodnevni život, poput vjenčanja, službenih prijema ili koncerata, a u njima se mogu vidjeti brojne umjetnine, portreti, tapiserije te grbovi gradova i plemićkih obitelji. Sredinom 15. stoljeća stari je zvonik zamijenio današnji središnji toranj, visok 97 metara, a na kojem se nalazi statua sv. Mihaela, zaštitnika grada. Naime, istočno i zapadno krilo, naspram središnjeg tornja, nisu ujednačeni, što ju čini jedinstvenom u Belgiji, a vjerojatno i u Europi, a glavni je razlog taj što je istočno krilo par desetljeća starije od zapadnog.
  • Parc du Cinquantenaire ili Jubelpark, predivan je park pokraj Europske četvrti, a velik je gotovo 30 hektara. Većina tamošnjih građevina izgrađena je 1880. godine, kao spomen na 50. obljetnicu belgijske neovisnosti. Glavni je simbol Slavoluk pobjede, izgrađen 1905., i danas je to najdulji slavoluk na svijetu. Uz njega, park dodatno krase vrtovi i fontane, ali i nekoliko muzeja, poput Vojnog muzeja, u kojemu osim oružja možete vidjeti i zrakoplove, muzeja Cinquantenaire te muzeja Autoworld, koji sadrži oko 350 oldtimera.
  • Od religijskih građevina, svakako treba izdvojiti katedralu sv. Mihaela i sv. Gudula, smještenu na brdu Treurenberg, pokraj samog centra grada. Današnji izgled potječe iz razdoblja između 13. i 15. stoljeća, a pomalo podsjeća na pariški Notre Dame. Crkva je ujedno i nadbiskupsko sjedište, kao i mjesto u kojemu se odvijaju kraljevska vjenčanja. Unutrašnjost krase predivne skulpture 12 apostola, ukrašeni prozori, kripta, kao i vrlo zanimljiva riznica.