Bristol

Grad i luka na jugozapadu Engleske u Bristolskom zaljevu, na ušću rijeke Avon

Najnaseljeniji je grad Južne Engleske posIije Londona

Najstariji arheološki nalazi na prostoru Bristola datiraju iz starog kamenog doba, a i danas ima puno očuvanih tradicionalnih engleskih građevina iako je grad poprilično oštećen prilikom bombardiranja u 2. Svjetskom ratu

Bristolska luka postaje jedna od glavnih baza za prekooceanska putovanja i izgradnju engleskog kolonijalnog carstva u 17. stoljeću što pridonosi jakom razvoju grada

Uz Liverpool, bio je najznačajniji engleski centar prekooceanske trgovine

Jedan je od najtoplijih gradova te jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Ujedinjenom Kraljevstvu

 

TOP 10 ATRAKCIJA

  • Brunel's SS Great Britain – jedan je od najvažnijih povijesnih brodova na svijetu. Bio je prvi prekooceanski brod sa željeznim trupom i propelerom koji je bio u stanju preploviti ocean.Godine 1843. Kada je zaplovio, bio je najveće plovilo na svijetu. Jedan od njegovih projektanata bio je i slavni inženjer Isambard Kingdom Brunel. Kombinirajući veličinu, snagu i inovativnu tehnologiju, Brunel je stvorio brod koji je bio napredan za svoje vrijeme i koji je promijenio povijest. 1970-ih je, zahvaljujući donaciji Sir Jacka Haywarda, izvedena skupa i komplicirana operacija prijevoza od Falklanda u Bristol, gdje je restauriran i pretvoren u muzejski brod.
  • Viseći most na Cliftonu (Clifton's suspension bridge) – jedan je od najprepoznatijih simbola Bristola. Nalazi se na visini od 75 metara iznad dubokog kanjona rijeke Avon, a dug je 214 metara. Smatra se trijumfom viktorijanske arhitekture i inženjerstva, po njemu je postavljen „predložak“ po kojemu su izgrađeni svi viseći mostovi na svijetu. Dizajnirao ga je poznati inženjer Isambard Kingdom Brunel no gradnja je potrajala toliko dugo da ga nažalost ni Brunel nije vidio dovršenog.
  • Cabot Tower – briselski toranj smješten u javnom parku na brežuljku Brandon, između centra grada, Cliftona i Hotwellsa. Izgrađen je 1890-ih u proslavu 400. obljetnice putovanja Johna Cabota iz Brisela u zemlju koja je kasnije postala Kanada. Toranj je visok 32 metra, u unutrašnjosti ima 2 spiralna stubišta koja vode do 2 balkona sa kojih se pruža panoramski pogled na grad.
  • St. Mary Redcliffe Church – crkva Svete Marije smatra se remek djelom gotičke arhitekture. Smještena je na crvenim stijenama iznad luke, po kojima je i dobila ime. Unutrašnjost crkve ukrašena je u baroknom stilu s prekrasnim vitražima. Jedna od najlijepših posebnosti ove crkve jest strop koji je ukrašen sa 1200 prekrasno izrezbarenih i pozlaćenih izbočenja. Veličanstvene srednjovjekovne skulpture nalaze se po cijeloj unutrašnjosti crkve, uključujući i niz zabavnih ukrasa sa grotesknim likovima koji su sada postavljeni u prizemlju crkve.
  • Bristol Cathedral  - bristolska katedrala jedna je od engleskih najvećih srednjovjekovnih crkava. Gradnja je počela 1140. godine kao opatija svetom Augustinu. Od 1298. pa nadalje stalno je nadograđivana, 1542. godine crkva je proglašena katedralom nove bristolske biskupije i posvećena je Svetom Trojstvu. Dovršena je krajem 19. stoljeća kada je upotpunjena sa 2 tornja na zapadnom dijelu.
  • Bristol Museum and Art Gallery – veliki je muzej i umjetnička galerija u Bristolu. Muzej se sastoji od odijeljaka povijesti kao i lokalne, nacionalne i internacionalne argeologije te prikazuje naš svijet od početka vremena do današnjice. 19 galerija preko 3 kata otkrivaju fascinantne kulture, drevne civilizacije kao i ljudsku inovativnost i kreativnost.
  • Blaise Castle House Museum - Ova lijepa povijesna kuća postavljena je na 400 jutara prekrasno uređenog parka, te je muzej više od 50 godina. Sadrži svakodnevne objekte iz prošlosti, uključujući viktorijanske kupaonice, kuhinjsku opremu, modele vlakova, lutke, igračke i kostime.
  • Oakham Treasures – jedan je od najvećih privatnih muzeja maloprodaje i povijesti poljoprivrede u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za javnost je otvoren tek 2008. godine no već je postao glavna atrakcija. Posjetitelje privlači sa tisućama raznovrsnih povijesnih predmeta kao što su viktorijanski ormarići, pakiranja cigareta, igračaka, 80 godina stare čokoladice u netaknutim omotima te više od 150 povijesnih traktora i poljoprivredne opreme.
  • Blaise Hamlet – nevjerovatno je čudan i malen zaselak koji se sastoji od 9 kolibica. Dao ih je izgraditi vlasnik dvorca Blaise Castle House, Jonh Scandrett Harford oko 1811. godine za svoje umirovljene zaposlenike. Od 1943. godine su u najmu National Trusta.
  • Brandon Hill Nature Reserve – smatra se najstarijim parkom u Bristolu i pravi je raj za divlje životinje. Brandon Hill ima dječje igralište, prekrasne puteljke i staze, zaštićeno prirodno područje, malo jezero te naravno ikonu Bristola – Cabot Tower.