Berlin

BERLIN

Berlin je najveći i glavni grad Njemačke, smješten na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Grad je to prebogate povijesti - prepuna preokreta, uspona i padova, slave i poniženja s modernom arhitekturom koja je nevjerojatno dobro stopljena s tradicijom.

Berlin je još 1701. postao kraljevsko, a kasnije i carsko središte. Vrijeme je to kada su nastajale najpoznatije znamenitosti poput Brandenburških vrata, Opere, Katedrale sv. Hedwige, Reicshtaga i sl.

Njemačka sudjeluje u dva svjetska rata nakon čega plaća goleme ratne odštete, a nakon Drugog svjetskog rata je i gotovo potpuno razrušena.  Berlin je podijeljen, slijedi dugi period razdvojenosti između zapadnog i istočnog Berlina, ali 1989. Berlinski zid konačno pada i Berlin, kao i cijela Njemačka ponovno se ujedinjuje.

Njemačka metropola danas je jedan od najuzbudljivijih europskih gradova. Monumentalne građevine privlače svojim izgledom i 'pričom', gradi se i obnavlja na sve strane, shopping je odličan i raznovrstan, a noćni život jedan od najboljih na Starom kontinentu.

TOP 10 ATRAKCIJA

  • BRANDENBURŠKA VRATA - trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Vrata su izgrađena po narudžbi pruskoga kralja Friedricha Wilhelma II., a gradnja je trajala od 1788. do 1791. Bila su dio gradskih zidina i jedna od 18 vrata kroz koja se ulazilo u Berlin, predstavljala su ulaz u Unter den Linden - aveniju koja je vodila do kraljevske palače  koja je i dan danas središte berlinskoga života. Upravo zahvaljujući toj činjenici, jedina su koja su ostala stajati i do danas.
  • Berlinska katedrala je najveća Berlinska protestantska crkva. Gradnja je započela 1465. godine, te je konačno završena 440 godine kasnije. „Stari“ dio katedrale je izgrađen između 1747. i 1750. godine. Redizajnirana je između 1817. i 1822. godine i više nalikuje bazilici Svetog Petra u Rimu. Između 1888. i 1893. godine „stara“ Katedrala je izravnata i izgrađena je sadašnja. Oštećena je u Drugom Svjetskom ratu i nije obnovljena i otvorena sve do 1993. godine. U Katedrai se danas nalazi mnogo važnih umjetničkih djela.
  • Reicshtag - zgrada u Berlinu, u kojoj je sjedište jednog od dvaju domova njemačkog parlamenta - Bundestaga. Građena je od 1884. do 1894. godine, prema projektu frankfurtskog arhitekta Paula Wallota. Reichstag je u povijesti bio središte i prvi parlament Svetog Rimskog Carstva, Sjeverne Njemačke Konfederacije i Trećeg Reicha do 1933. Nakon ujedinjenja Njemačke, zgrada je ponovo postala sjedištem njemačkog parlamenta, koji se naziva Bundestag. Nova staklena kupola na povijesnoj zgradi iz 19. stoljeća reprezentativan je primjer suvremene arhitekture i jedna od najvećih znamenitosti Berlina.
  • Katedrala sv. Hedwige - prva katolička crkva podignuta u Berlinu nakon Reformacije. Sagrađena je uz posebnu dozvolu kralja Friedricha Velikog, koji je za gradnju donirao i zemljište iza Opere. Naime, Hedwiga je svetica zaštitnica Šleske, najvećim dijelom poljske regije koju je kralj Friedrich osvojio 1742. i pripojio Pruskom kraljevstvu. Mnogi katolici iz te pokrajine preselili su se u Berlin u nadolazećim godinama, a već 1747. položen je kamen temeljac crkve s imenom njihove zaštitnice. Friedrich je takvim potezom želio i pokazati da je Berlin mjesto slobode vjeroispovijesti, unatoč uvjerljivoj protestantskoj većini. Crkva je dovršena 1773. godine.
  • BERLINSKI ZID - najpoznatija je povijesna imovina Berlina. Bio je čvrsta granica između Istočnog i Zapadnog Berlina 28 godina.  Zid je dug 5,7km, visok 3,5 km. Danas je ostao samo mali dio zida namjenjen za turistički obilazak. Od 1989., više od 100 različitih umjetnika iz cijelog svijeta, oslikalo je murale duž istočnog dijela Zida, kojem je pristup za vrijeme Hladnog rata bio zabranjen. Checkpoint Charlie, glavni je granični prijelaz između Istočnog i Zapadnog Berlina.
  • Otok muzeja je naziv za Sjevernu polovicu otoka u rijeci Spree, poznat po 5 muzeja koji se nalaze tamo. Prvi od njih je Stari muzej, koji je izgrađen 1823. godine. Izvorno je izgrađen do kuće gradskih likovnih umjetnosti, gdje se danas nalaze grčke zbirke, kao i posebne izložbe. Stara nacionalna galerija je još jedan muzej na otoku. Osnovan je 1861. godine. Ugošćuje razne umjetnosti, uključujući neoklasičnu, romantičnu, impresionističku i modernu. Novi Muzej je završen 1855. Unutar njega možete vidjeti egipatske, prahistorijske i raten historijske artefakte, uključujući i kultno poprsje Nefertiti. Bode muzej je dovršen 1904. godine, pa ponovo 2006. godine nakon devet godina popravaka. Muzej je sada dom za zbirku skulptura, bizantske umjetnosti, kovanica i medalja. Posljednji muzej je Pergamski muzej, koji je završen 1930. godine. Posljednji je u zbirci antikviteta.
  • Siegessaule ili Stup pobjede - bio je osmišljen 1864. godine kako bi obilježili Pruske pobjede u dansko-pruskom ratu. Victoria, božica koja je postavljena na vrhu Brandenburških vrata, postavljena je i na vrhu Siegessaule. “Zlatna Victoria” drži lovorov vijenac u desnoj ruci a u lijevoj željezni križ. Stup se izvorno nalazio ispred Reichstaga, a 1938. godine nacisti su ga premjestili na sadašnje mjesto.
  • Charlottenburg palača - izvorno je dizajnirana po uzoru na palaču u Versaillesu. Prvobitno je trebala biti samo mali vrt, ali su stvari izmakle kontroli, a palača je sada duga 1656 metara. Sagrađena 1699. kao ljetna rezidencija za Sophie Charlotte, suprugu kralja Fredericka XI. Nakon smrti Sophie Charlotte, palača je postala poznata kao Charlottenburg Palace. Vrtovi su izvorno dizajnirani u baroknom stilu, ali su redizajnirani u mnogo manje estravagantne i više tradicionalne stilove.
  • Konzerthaus Berlin -  koncertna dvorana koja se nalazi na Gendarmenmarkt-ovom trgu. Izgrađena je kao kazalište 1821. godine  pod imenom Schauspielhaus Berlin.  Njena upotreba promijenjena je u koncertnu dvoranu nakon Drugog svjetskog rata, a ime je 1994. godine promijenjeno u sadašnje. Akustički, dvorana se smatra među pet najboljih koncertnih prostora u svijetu za glazbu i / ili operu.
  • Grunewald šuma - sa 3 000 hektara najveća je zelena površina u Berlinu. Nalazi se u zapadnom dijelu Berlina. Kroz njega teče Havel rijeka, ima nekoliko manjih jezera a  proteže se duž velikog dijela jezera Wannsee Großer. Pojedina područja u šumi su zatvorena za javnost, kako bi se očuvao biljni i životinjski svijet, ali je najveći dio  otvoren te je nezaobilazno mjesto za sve one koji vole šetati, biciklirati i uživati u miru i tišini uz pogled na zelenilo i lijepa jezera.