Barcelona

Glavni grad pokrajine Katalonije i glavno trgovačko i industrijsko središte Španjolske

Smještena je u obalnoj nizini, nedaleko od francuske granice , u podnožju planine Colleserola

Važno je kulturno središte i jedna od vodećih turističkih destinacija s bogatom kulturnom baštinom, ponajprije zahvaljujući poznatom Antoniu Gaudiju - čijih je sedam djela u Barceloni pod zaštitom UNESCO-a

Četvrti je grad po posjećenosti u Europi, te je najpopularnije turističko odredište u Španjolskoj, tome svakako doprinosi i činjenica da je luka u Barceloni najveća u Europi, sa oko 3,6 milijuna prolazaka kruzera godišnje

 

TOP 10 ATRAKCIJA

La Rambla – najpoznatija ulica u Barceloni, kojim će zasigurno proći svaki turist. Omeđana stablima, restoranima i suvenirnicama, prepuna šetača i uličnih izvođača. Podjeljena je na četiri dijela: crvenu četvrt, četvrt cvijeća, četvrt ptica i četvrt baroka i neoarhitekture. Na dnu Ramble, na trgu Place Portal de la Pau, nalazi se spomenik Kristoforu Kolumbu. U spomenik se možete popeti, sve do vrha, odakle se pružaju pogledi na čitavu luku i nasipe, sve do Barselonete.

La Sagrada Familia – najpoznatiji spomenik u Barceloni, djelo poznatg katalonskog arhitekta Antonia Gaudija. Gradnja ovog velebnog zdanja, počela je davne 1882. godine, a traje još i danas. Iako nedovršena, od 2005. godine nalazi se na UNESO-vom popisu svjetske baštine.

Park Guell – još jedno djelo velikog Gaudija, za čiji uspjeh je zaslužan bankar Eusabio Guell, koji mu je povjerio izgradnju parka u zelenilu. Danas se park nalazi na popisu zaštićene svjetske baštine i napravljen je kao kompleks vrtova povezanih različitim građevinama. Šarene keramičke klupe, zmajeva fontana, Gaudieva kuća i grčki teatar svake godine privlače sve više turista.

Stadion Camp Nou i muzej - Camp Nou otvoren je 24. rujna 1957. godine, na blagdan gradske zaštitnice Gospe od Milosti. Tijekom godina, Camp Nou je nekoliko puta povećavao kapacitet, sve do maksimalnih 120.000 gledatelja za Svjetsko prvenstvo 1982. godine. Klupski muzej vrlo je moderno uređen te se smatra trenutačno najmodernijim muzejom nogometnih klubova. Možete vidjeti trofeje koje su osvojili Barcelonini nogometaši, razgledati interaktivne izloge te naučiti nešto o klupskoj povijesti.

Casa Mila - Izvorno zamišljena kao duhovni simbol i inače poznata kao La Pedrera. Raskošna stambena zgrada je dovršena 1912. godine. Željezni balkoni podsjećaju na morsku travu a posebna zanimljivost zgrade je što na njoj ne postoji niti jedan ravan zid.

Casa Batlló – kuća od kostiju, kako je nazivaju stanovnici Barcelone. Još je jedan primjer Gaudijeve umjetnosti. Zanimljiva fasada se najvećim djelom sastoji od mozaika polomljenih keramičkih pločica, dok neki djelovi izgledaju kao da su rađeni od lubanja i kostiju.

Picassov muzej - U istoj ulici u kojoj je i muzej, vidjet ćete veliku staru tržnicu Mercat del Born, a blizu nje i najstarije srednjovjekovne ulice grada – Passeig del Born i Carrer de Montcada. U ovoj posljednjoj, u zgradi iz srednjeg vijeka ispred koje je uvijek veliki red, nalazi se čuveni Picassov muzej – Museu Picasso, najveći muzej u Španjolskoj.

Montjuic – simbol ponosa stanovnika barcelone. Nekoć je bilo židovsko groblje, dok je brdo 1929. godine poslužilo za održavanje Svjetske izložbe za čije potrebe je izgrađeno i Pueblo Espanol kako bi se prezentirali španjolski stilovi gradnje i Palau National – danas Muzej nacionalne katalonske umjetnosti. Od 1975. Na brdu se nalazi Miroova fondacija s više od 3000 slika i skulptura. Montjuic je ujedno i botanički vrt s vidikovcem Miramar i žičarom Funicular.

Čarobne fontane ( Font Magica) – jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti. Izgrađena je za Expo 1929., želeći svijetu pokazati nešto o čemu će se pričati, gradski oci prihvatili su ambiciozan projekt mladog Carlosa Buigasa. Barcelona je tako dobila jedan od svojih najprepoznatljivijih simbola. Veliki vodoskok načinjen od niza manjih, u kojem voda, svjetlo i glazba igraju uigranu 'predstavu' koja ostavlja bez daha.Montserrat – svega 30-ak km od Barcelone nalazi se masiv Montserrat, koji je od 1989. godine nacionalni park, napoznatije svetište Majke Božje u Kataloniji. Simbol Monserrata je mali drveni kip Djevice poznat po nazivu La Morenetta, dok je Crna Gospa od Montserrata zaštitnica Katalonije.

 

 

 

Termin letova: 10.06.2017.-23.09.2017.Zračna luka: Barcelona (BCN)